مجموعه رویدادهای ستکس (Satellite-based Talents Exploration) از دی ماه 1399، با محوریت "ایده تا جذب سرمایه" به منظور معرفی فعالیتهای حوزه فضاپایه و زیستبوم کسب و کاری آن و مهیا سازی بستری مناسب برای فعالیت علاقه مندان به حوزه فضاپایه طراحی شد. بر اساس پیشبینیهای به عمل آمده در زمان طراحی این پروژه،دانشجویان وکسب وکارهای نوپا قادرخواهند بود ضمن آشنایی با چالشهای مطرح شده از سوی سازمانهای فعال در حوزه فضاپایه در جهت رفع این چالش ها فعالیت نمایند. لذا فرصت ارائه ایدههای نوآورانه بهمنظور جذب سرمایه و نیز تجاری سازی این ایدهها رامهیا میگردد. طی این پروژه، یک دوره آموزشی (4 کارگاه) و اجرایی (3 رویداد و 2 نشست) ، به همراه مشاوره و راهبری طرحها تا مرحله ارائه به سرمایهگذاران و جذب سرمایه و عقد قرارداد برگزار میگردد. دوره توانمندسازی شامل 7 بخش به شرح زیر میباشد:
1) رویداد اول: معرفی فعالیتهای حوزه فضایی
اولین رویداد ستکس با عنوان ”معرفی فعالیتهای حوزه فضایی“ در 8 بهمن ماه 1399 در ایستگاه نوآوری شریف برگزار شد و طی آن ارائه برنامههای جاری، گزارش اقدامات انجام گرفته و دستاوردهای حاصل شده ، برنامههای آتی و نیز معرفی محورهای نیازمند حمایت فکری و مالی از سوی فعالان حوزه فضاپایه در بخش غیر خصوصی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در واقع هدف اصلی از برگزاری رویداد اول آشنایی بیشتر مخاطبان با حوزه فضایی بهمنظور ایدهپردازی ، ارائه ایدههای و فرصتهای سرمایهگذاری در این زمینه بود.
2) رویداد دوم: معرفی زیستبوم کسب و کارهای فضاپایه
دومین رویداد ستکس با عنوان ”معرفی زیستبوم کسب و کارهای فضاپایه“ در قالب "چالش معکوس (ریورس پیچ)"، در ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۰ در صندوق شکوفایی و نوآوری جمهوری اسلامی برگزار شد و طی آن کسب و کارهای فضاپایه داخلی و خارجی معرفی شدند و مقایسه و دستهبندی الگوهای تجاری آنها مورد بحث قرا گرفت. تا بدین ترتیب مخاطبان ضمن آشنا شدن با این نوع کسب و کارها وچالشهای موجود، آگاهی لازم برای ایدهپردازی و ارائه طرحهای خود به منظور رفع چالشهای مطرح شده را به دست آوردند. در رویداد دوم ستکس 6 سازمان مرکز نوآوری باز دریایی، شرکت ملی پست ایران، شرکت دانش بنیان بصیر، سازمان هواشناسی کشور، سازمان امور اراضی کشور و شرکت مدیریت شبکه برق ایران ضمن معرفی خود، نیازمندی ها و چالشهای پروژه هایی جاری و آتی را مطرح نمودند.
3) نشست اول: تجربیات سرمایه گذاری در حوزه کسب وکارهای فضاپایه
اعضای اصلی این نشست به شرح ذیل میباشند:
- سرمایه گذارانی که در حوزه فضاپایه وارد شده اند .
- سرمایه گذارانی که پتانسیل مالی بالایی دارند، لکن هنوز به دلایل گوناگون در حوزه فضاپایه سرمایهگذاری نکرده اند.
از آنجا که ماهیت اصلی این نشست در قالب طوفان فکری می باشد، موارد ذیل از اهداف مربوط به این موضوع است :
- استخراج چالش های مربوط به عدم جذب سرمایه از دید سرمایهگذارها و کسب وکارها
- دسته بندی چالشها و تدوین توصیه نامه برای رفع چالشهای کسب و کارهای فضاپایه
4) ایده پردازی :
از صاحبان ایده در محورهای اصلی فضاپایه که شامل خدمات فضاپایه، سامانه های فضایی، زیر ساخت، سرریز فناوری و سرگرمی می باشد و همچنین طرحهای نوآورانه همراستا با 32 چالش استخراج شده از رویداد دوم ستکس -که در قالب چالش معکوس (ریورس پیچ) مطرح شد- دعوت به عمل میآید طرحها و ایدههای خود را به ایمیل ستکس ارسال نمایند. 10 ایدهی برتر برای حضور در کارگاههای آموزشی توانمندسازی (4 کارگاه) انتخاب خواهند شد و طی دریافت مشاوره با فرآیندهای تجاری سازی و جذب سرمایه برای اجرایی شدن طرحها آشنا میشوند. در نهایت با پیگیریهای مناسب، زمینه سازی لازم در طی نشست 2 برای عقد قراردادها مهیا میگردد.
5) دوره توانمندسازی: 4 کارگاه آموزشی
- آموزش تدوین طرح کسب وکار
- آموزش تدوین مدل کسب وکار
- آموزش روش های تامین و جذب سرمایه
- آموزش نحوه ارائه طرح ها به سرمایه گذاران به منظور تجاری سازی آنها
مخاطبین اصلی دو رویداد اول و دوم ستکس ، دانشجویان، صاحبان ایده و کسب وکارهای نوپا بودند. طرح و ایدههای برگزیده مخاطبین دورههای توانمندسازی هستند و پس از گذراندن دورههای آموزشی توانمندسازی امکان تجاری سازی طرحها و ایدههای خود ، همراه با فرصت دریافت مشاوره از سوی متخصصان این حوزه و تیم داوری در جهت ارتقاء سطح کیفی طرح/ایده را خواهند داشت. لذا طرحها برای ارائه به سرمایهگذاران و جذب سرمایه از سطح قابل قبولی برخوردار خواهند شد..
6) رویداد سوم: ارائه به سرمایهگذار و داوری نهایی
پس از گذراندن دوره توانمندسازی، راهبری و داوری ثانویه، 5 ایدهی برگزیده از میان 10 طرح منتخب اولیه، به رویداد سوم با عنوان ”ارائه به سرمایهگذار“ راه میابند و امکان جذب سرمایه در قالب این رویداد را خواهند داشت.
در انتهای رویداد سوم پس از ارائه شدن 5 طرح به سرمایه گذاران و داوری نهایی ، به 3 ایده منتخب جوایز نقدی تقدیم میگردد.
7) نشست2: عقد قرارداد
در این مرحله، پیگیریهای لازم برای مهیا کردن زمینه مناسب، به منظور حفظ و ثبت مالکیت معنوی ایده ها انجام شده و به منظور سهولت در فرآیند تجاری سازی طرحهای منتخب، امکان عقد قرارداد برای دارندگان 3 ایده برتر، با حضور سرمایه گذاران دولتی و خصوصی فراهم میگردد.
به امید آنکه هر روز بیش از دیروز شاهد رشد و بالندگی سرزمین عزیزمان ، ایران باشیم.